Sööörvern hackad

Häpp. Servern denna blogg och ett antal till siter ligger på blev hackad häromdagen. Mysigt värre. Så flytt till ny server var av änden tvungen.

Allt är nu flyttat och efter lite småstrul, tweakning av brandvägg etc, bör allt vara uppe och rulla igen.

Publicerat i Allmänt | Taggat | Stängt för kommentarer

Hälja!

Kämpa Sverige!

Publicerat i Allmänt | Taggat , , | Stängt för kommentarer

Sketch 2.4

Ytterligare en favoritatpp, fast för OS X, fick i går en ny fräsch version. Sketch och Pixelmator utgör en kombination som gör avsaknaden av Photoshop & Illustrator obefintlig, för i runda slängar 700  kronor. I alla fall om man som jag mest sysslar med webb.

Screen Shot 2013-11-15 at 13.42.41

Nytt i denna uppdatering är främst diverse prestanda förbättringar.

 

 

 

Publicerat i Mac | Stängt för kommentarer

iBooks uppdaterat till iOS 7

Upptäckte nyss att en av favoritapparna, iBooks, har fått en uppfrsächning i natt. Passar nu bättre till iOS 7 (även om jag kan sakna den klassiska hyllan). Har inte djuptdykt i den, men spontant känns det som texten kommer mer i fokus.

iBooks - Remote

Publicerat i Mac | Taggat | Stängt för kommentarer

iOS 7.0.4

20131114-222341.jpg

Apple har släppt iOS 7.0.4 för iPhone, iPad och iPod touch. Fix för bugg i FaceTime-samtal sägs vara grejen, lite oklart vad mer som ingår. Om vanligt levereras en länk som inte säger så mycket.

http://theverge.com/2013/11/14/5104794/apple-releases-ios-7-0-4-facetime-bug-fix

Publicerat i Mac | Taggat , | Stängt för kommentarer

Källkod: DOS 3.1 till Apple II

Källkoden för DOS 3.1 till den här skönheten släpptes fri igår meddelar Computer History Museum via sin blogg.

Apple II, 1977

Det är alltså en Apple II från 1977, vilken var Apples första massproducerade dator. Med 4 K minne och var den  redo att pluggas in i en monitor, men den saknade diskettstation. Problemet var att sådana var dyra båda hård- och mjukvarumässigt så lagring skedde via kassettband. Vilka var väldigt långsamma (och lät kul om man spelade upp dom i en vanlig stereo).

Steve Wozniak designade en fiffig diskettstation som inte var så dyr, och Paul Laughton kontrakterades för att skriva en mjukvara som kunde hantera stationen. Mjukvaran blev DOS 3.1, och var klar i juni 1978. Nu, 35 år senare finns alltså källkoden att ladda ner, samt ytterligare dokument som mötesprotokoll, kontrakt och specifikationer. Blogginlägget har länkarna samt lite mer information kring Apple II. (Folklore.org har också några episoder som handlar om Apple II)

Via 99mac.se.

Publicerat i Mac | Taggat | Stängt för kommentarer

Dom lätta svaren

Angående rädsla för ny teknik, i alla tider:

Dom lätta svaren

Bild från xkcd.com

via David Karlsson, @ztrauss

Publicerat i Allmänt, Webb | Stängt för kommentarer

Deltaco minihögtalare, bluetooth

Deltaco minihögtalare, bluetooth

Har under några veckor testkört Deltacos Bluetooth-högtalare CM665W som köksradio. Det är en liten (113x65x55 mm) och för priset relativt välskapad enhet med Bluetooth 3.0 + EDR och en uteffekt på 2×3 watt.
Att para ihop enheten med en iPhone 4, iOS7 gick som en dans. Vissa enheter tar helt över ljudutgången, är enheten parad och igång så är det den som gäller, men en stor fördel med CM665W är att du kan välja utgång i din enhet via AirPlay.
Räckvidden ska vara 10 meter, om det stämmer exakt vet jag inte men har inte haft några problem att röra mej runt i huset utan att tappa kontakten.

2×3 watt spränger knappast taket, som så ofta med liknande enheter i samma prisklass så saknas tyngden i ljudet. Diskanten är ok, men inte mer.

CM665W tar tre timmar att ladda upp (USB Micro B) och ska ha en speltid på 5 timmar. Har inte spelat mer än sporadiskt under en dryg vecka så jag vet inte om det stämmer men har å andra sidan inte behövt ladda den ännu vilket är ett gott tecken.

En funktion som jag inte testat är högtalartelefonen, och det är inte troligt att jag kommer använda den. Dock finns funktionen för den som behöver.

Nackdelar? Nja. Lite plastigt intryck i volymtangenterna på enheten och den . ger i från sig ett smått irriterande ljud när man sätter på den. Kablar följer med, men inte själva laddaren.
Den har det, och låter som, man kan begära för priset som bör vara runt 250:-. Slutbetyg: Prisvärd och väl fungerande.

Om du ryggar inför varumärket Deltaco, som kanske inte är känt för kvalitet i absolut toppklass, så bör det nämnas att de numer lämnar hela 5 års garanti på sina egna produkter.)

Publicerat i Tester | Taggat , , , , , | Stängt för kommentarer

Dash

Via The Loop och MacWorld hittade jag ett smöget litet program, Dash som kan hantera ett ansenligt antal referensbibliotek och snippets.

Dash

Dash

Dash lagrar dokumentationen offline och är väldigt snabbt att använda.

Söken är smidig och framförallt mycket snabb. Du kan enkelt söka i en viss dokumentation eller i alla. Är du online när du söker, söker Dash också i Google och Stack Overflow. I dagsläget finns en bit över 100 dokumentationer att ladda ner, PHP, Python, Ruby, CSS, HTML, Javascript, jQuery, jQuery UI, Java, Erlang, WordPress, MySQL, Andriod, iOS, Markdown, C, C++, Less, Sass osv, osv.

Dash finns på Mac App Store och är gratis att ladda ner och använda. Dock vill utvecklarna gärna ha en slant för det, 149:-, och du kan då och då få en påminnelse om det.

 

Publicerat i Mac, Webb | Taggat , , , | Stängt för kommentarer

Hissen

Ser Filip och Fredriks senaste program Hissen, med Christer Sandelin och Tommy Ekman. Två personer som vare sig man vill eller inte onekligen förknippas med ens barn/ungdom. Det är, som Filip och Fredrik också säger, svårt att inte fascineras av Christer Sandelin. Så, se Hissen på kanal5play.se.

#blogg100

Publicerat i Allmänt | Taggat | Stängt för kommentarer
  • Jag är anställd och egen företagare. Det betyder inte att det jag skriver här alltid speglar min arbetsgivare eller mina kunders åsikter. Jag skriver här som privatperson.