För några år sedan gjorde Dropbox det möjligt för fôlket att spara sina filer i molnet, begripligt och inte längre abstrakt. Konkurrenter kommer, och går, box.net som jag skrev om då också, använder jag fortfarande. Jag har provat, och använder mer eller mindre, Box.net, Copy, OneDrive och Dropbox alltså. Lite onödigt att sprida upp typ 200 Gb på flera leverantörer. Jag har betalat för min Dropbox i tre, fyra år. Först var det 50 Gb som de sedan ökade till 100 Gb. I går kom det ett mail att utrymmet i min Dropbox ökades till 1 Tb. Det tackar man givetvis för. Dropbox 1 Tb Men, på min Macbook Air har jag en SSD-disk på 256 Gb, så jag använder selektiv synk för att bara dra ner det absolut nödvändigaste som dokument etc. Så vad ska jag med 1 Tb till, egentligen? För att använda den till backup av bilder, så skulle jag behöva använda webbgränssnittet för att ladda upp dem, och det gör man inte hursomhelst med över 100 Gb bilder och video. Så, i praktiken är en terrabyte inte användbart för mig. Generöst, men oanvändbart. Vad jag skulle behöva är en Dropbox, samt möjligheten att ta backup på andra delar av datorn och det då i bakgrunden, a la Time Machine eller utmärkta Backblaze som jag använder idag. Visst, Box.net har en FTP app, men det blir inte riktigt sömlöst. iCloud kan ta backup på mina iOS enheter, och lagra mina filer. Men i dagsläget är det i förhållande dyrt och mer eller mindre obegripligt vad gäller mina dokument. Jo, det finns tricks för att mappa upp iCloud som en mapp på din dator, eftersom de cachas lokalt, men ändå. Jag har förhoppningar om att iCloud Drive kanske kan bli det jag vill ha. Backup för mina enheter och lagra mina filer på ett vettigt sätt. Och då inte bara iOS utan även Time Machine till iCloud, det vore nåt. Än så länge har jag inte vågat prova iCloud Drive, dels pga beta, dels pga att det kräver iOS 8 och Yosemite på alla enheter och det har jag inte. Så, kämpa molnet, fixa mina problem!