Magnus Lindberg

Har ju tidigare läst att den gamla goda leverantören av internet, Swipnet ska läggas ner. Lite vemodigt eftersom mångas första hemsidealster ligger där. Däribland mina. Från -96 fram till -00/01 nån gång hade jag bjarne@swipnet.se som epostadress och sommaren -97 tankades första hemsidan upp på http://home.swipnet.se/~w-57884/, kallad Diamant – om Magnus Lindberg. Jag hade gått och funderat på det här med ”hemsidor” ett tag, men ville inte lägga upp en sida om mig själv, som kreti och pleti gjorde på den tiden. Det var mycket ”Välkommen till familjen Svenssons hemsida!” och ”under konstruktion” på den tiden. Under sommaren då återupptäckte jag Magnus musik, och en text från innerkonvolutet på samlings CDn Diamanter gjorde att jag hittade ämnet för en hemsida jag letat efter:

Letar man efter Magnus Lindberg i Bonniers rocklexikon hittar man honom bara som en fotnot hos två andra artister. Under rubriken Mikael Rickfors står att Magnus Lindberg är med i Grymlings. Under Dan Hylander står att de två turnérade tillsammans 1991.
Magnus Lindberg är värd mer än en fotnot.

Sidan blev ett ambitiöst jobb, och redan då medveten om upphovsrätt ringde jag EMI och bad om tillåtelse att lägga ut texter till alla låtar. Vilket jag fick, under 1 år i taget. Så, Magnus Lindberg, artist känd från Landslaget på 70 -talet och Grymlings från 90-talet fick alltså sin första fan-site av mig, vilket ledde till mycket roligt. Första mailet från en besökare ramlade in 1998 och var från Dan Hylander, som kortfattat tackade mig för jobbet jag lagt ner. Dan arbetade i denna veva med Magnus kritikerrosade comeback 1999, ”Ljus i natten” och av honom och Johan på EMI blev jag bjuden på releaseparty på obaren. Minns inte riktigt när, men i denna vevan fick jag äran att driva officiella sidan. Jag minns att jag hade den på det gamla goda webbhotellet Sajthotellet. Tyvärr blev det nåt strul med domänen, minns inte vilken domän det var, men dom missade registrera om den så någon snappade upp den. Irriterande, inte minst för att Magnus tryckt upp en del material med det icke fungerande domännamnet på. Nåväl, tiden, eller brist på den, gjorde att jag överlät sidan till Frej som assisterade mig på siten sista året. Labbade mycket med den för att utveckla programmeringskunskaperna, gjorde ett CMS i asp och senare i asp.net. Det allra första jag gjorde var definitivt före sin tid, med möjlighet att kommentera nyheter och ladda upp egna stories långt före den typen av integration med besökare blev ”standard”. Det finns mer att berätta om det, om en annan site från den här tiden, en annan gång.

(Fun fact: Spotify blandar i hop den svenske Magnus Lindberg med den finske dirigenten med samma namn, så artistsidan där är en riktigt röra)

På ”min” Swipnet finns också mitt examensarbete från Idrottshögskolan, anno 1998:  http://home.swipnet.se/~w-57884/fik/.

I vilket fall, snart kan detta vara webbhistoria som inte finns kvar. Om inte FS Data (heja!) får ta över driften, vilket vore en riktig hjälteinsats.

Men, utifallomatt, det faktum att ftp:n kommer att fungera fram till 30:e september gör att jag måste rota fram uppgifterna och lägga upp det här.