Frilansare kan ibland ha det tufft. Ibland jobbas det mot en lägre ersättning, eller rent av gratis, bara för att få kunden och chansen till vidare uppdrag. Man tänker att efter ett tag, ska priset gå upp till normal nivå. Men ofta fastnar man i lågpristräsket, i alla fall med den kunden. Man devalverar helt enkelt sin talang och sitt värde. Det är en svår sits och jag tror många känner igen sig i detta. Inte bara ensamma frilansare, utan säkert även mindre firmor och i olika branscher för den delen. För att kunna bygga en långvarig och framgångsrik verksamhet är inte detta lyckat alls.

Via The Loop läser jag How to decline requests for free work with style, en intervju med en känd webbdesigner, David Thorne.

I did have a client punch me once though. After providing his own photos for a landscaping brochure — to save on the cost of hiring a professional photographer — I questioned how an extremely obese and unattractive woman asleep in a deckchair was in any way aspirational and it turned out to be his wife.

Intervjun är mycket rolig, och även om många inte har samma självförtroende som Thorne så tål värdet av gratisjobb att tänkas på ett extra varv.