Det går inte underskatta betydelsen som Steve Jobs, Apple, iTunes och på senare tid vårt svenska flaggskepp Spotify, har haft för musikindustrin.

Med iTunes gick det att köpa 1 låt från ett album, för en dollar eller så. Smart givetvis, eftersom köptröskeln i stort sett försvann. På den gamla goda tiden var man ofta tvingad att köpa ett helt album för att komma åt den där låten man bara måste ha. För att sen upptäcka att resten av albumet inte var mycket att ha.
Spotify gör det lika enkelt att bara sno guldkornen. Playlisten, som ersatte blandbandet, har också ersatt albumet. Men, med åren har jag kommit att sakna albumet som koncept. Att spela hela skivan i rätt ordning, ta de mindre bra låtarna tillsammans med de bra.
Jag sparar ofta hela album som playlists, av denna anledning. Men jag har också dammat av vinylspelaren för mina gamla knastriga album.
Devalveringen av albumet som skett senaste decenniet påverkar ju också konstformen, allt färre artister ser albumet som konstverket utan mer som en samling verk.
För ett tag sedan införde Spotify ”Your music”, som ändå är ett steg i rätt riktning. Plustecknet vid en låt lägger till sången, albumet och artisten i ”Your music”, och tanken är att det är din musiksamling. Men, ett par enkla grepp skulle kunna göra ännu lite mer för albumet som konstverk.

”New releases”
Denna går jag över varje dag i princip, men skulle vilja att den var indelad i singlar och hela album.

Skivbacken
Något jag saknar är den klassiska bläddringen i skivaffärernas backar. Genre för genre, A – Ö. Återupplever den enstaka gånger i secondhandbutikernas vinylbackar, men skulle gärna se denna funktion i Spotify. All data finns ju, det enda som fattas är gränssnittet.

Ja, iTunes är bättre på att lyfta fram album. Det händer att jag köper ett album där, men min primära källa för musik är Spotify sen hösten 2008 och det lär det fortsätta vara. Så, Spotify, ska vi säga att ni fixar detta?


(Soundtracket till midsommar i Halmstad, 1990)