… är ett hyfsat stort tal och det är också ungefär så många användaruppgifter som är i händerna på ryska hackare enligt New York Times. Enligt artikeln har denna upptäckt gjorts av Hold Security, en säkerhetsfirma från Milwaukee som tidigare gjort liknande upptäckter. Mycket mer än så har egenligen inte avslöjats, men att datan som Hold Security har kommit över, har på anmodan från New York Times analyserats av en oberoende säkerhetsexpert och sägs vara riktig.

Forbes publicerade snabbt en lite misstänksam artikel (via @caseynewton) där Hold Securitys attityd till det hela ifrågasätts. Forbes menar att eftersom detaljerna kring det hela fortfarande är luddiga och Hold Security i samma veva lanserade en $120 dyr tjänst för att ta reda på om du är påverkad av hacket, finns det anledning att misstro det hela. Och visst, att först skapa panik och sen försöka kapitalisera på det känns inte så seriöst och sänker givetvis trovärdigheten.

Det är alltså möjligt att det är påhittat men å andra sidan, det kanske det inte är.

I vilket fall så påmminer det oss återigen om att se till att använda olika uppgifter på alla de webbplatser där inloggning krävs och byta lösenord med jämna mellanrum. Det är sannolikt att stulna uppgifter i slutändan används av spammare så det är särskilt viktigt att inte ha samma uppgifter någonstans som du har till ditt epostkonto. Givetvis kan uppgifterna också användas för att komma åt kreditkortsnummer, så platser där dessa sparas bör förses med avancerade lösenord och bytas så ofta man förmår.

Det finns en uppsjö av program som hjälper dig med detta, dels att skapa slumpmässiga uppgifter samt hålla reda på var de används. För Mac använder jag själv 1Password som är värd varenda krona. Finns också till iOS och synkar dina enheterna via Dropbox. För Windows sägs Password Safe vara bra (finns även till Linux).