Apples Time Capsule är en trevlig bekantskap, som ni kanske vet. Jag har i min firma, en från förra generationen med 1 Tb lagring, som används för backup (har mer att berätta om min backup-setup, men det blir i ett senare inlägg). Kör inga servrar eller liknande innan för den ingående trådlösa routern, så har egentligen aldrig behövt fippla med dess inställningar särskilt mycket.

Under utvecklingen av vår produkt för besökshantering, LVis, så integrerade jag en SIP-lösning, vilken kom att fungera fint. Detta gjordes innan jag hade en Time Capsule. Efter en tid, och efter inköpet av TCn, så behövde jag bättra på integrationen lite, och helt plötsligt fick jag inte det att fungera. Testade att köra helt utan brandvägg via iPhonen, och då fungerade det fint. Alltså, brandväggen stoppade trafik på nödvändiga portar. Så jag öppnade upp AirPort Utlity, som för övrigt var bättre i den förra versionen, och lade till en regel för dessa portar (TCP/UDP, 5060 och 5061 vanligen). Men icke. Provade lite varianter på portar men det vägrade fungera. Eftersom jobbet jag gjort fungerade, så la jag inte jättemycket tid på det utan lät det bero.

En tid senare skulle jag ansluta till en ny kund, via VPN och Windows Remote Desktop. Samma där, tvärstopp i brandväggen. Det var lite värre, eftersom det skulle bli segt att jobba en längre tid över 3G. Lade till regler för detta i brandväggen, men inte då. Fortfarande tvärstopp.
Den här gången brände jag mycket tid, för att till slut hitta lösningen via ett foruminlägg (eller möjligen en blogg, sparade tydligen inte länken tyvärr). Det visar sig att NAT inte fungerar alls särskilt bra med 10.0.x.x serien av IP adresser som TC har som default. Det är alltså den IP serie som används lokalt och portioneras ut med DHCP. Vad som krävdes var alltså att ändra den serien, till 192.168.x.x (det går också att välja 172.16.x.x, vilket också bör fungera fint) och därefter började reglerna i brandväggen att fungera.

Lite bökigt eftersom jag fick ändra en del fast IPadresser jag satt, men det var det helt enkelt värt.

#blogg100