Sociala medier är som bekant hett. Eller kanske har den värsta hetan lagt sig, och hypen börjar landa på en mer rimlig nivå.
Klart är i alla fall att många implementerar någon form av sociala media i sin butik, eller på sin webb.
Vi har Add This som gjorde det enkelt dela saker till ens sociala media. Vi har Facebook gjorde det enkelt och mer specifikt, med sin ”Like” knapp och så vidare. Dessa typer av integrationer är enkla, och ger ett intryck av att man hänger med i sociala-media-svängen fast man egentligen bara snuddar vid området. I vissa fall kanske det är gott nog, men många kompletterar med en Facebook-sida. Oftare än sällan eftersatt, och finns där bara för att den skulle finnas.

Men hur många har, egentligen, en strategi för sociala medier?

Experter inom området hävdar att Facebook är det sociala media som gäller för e-handel, något jag kan hålla med om i stort mest för att chansen är att du når en större publik, och därmed spridning.
Via en tweet av @ArnePaPosten, såg jag en länk angående just strategier för sociala media, där Zappos stod som referens.

I huvudsak berör artikeln avsaknaden av strategi. Man menar att risken du löper av att inte ha en strategi är att driva trafik från din butik till Facebook. Som exempel ges just Like-knappen. Jag håller inte med om att en Like knapp riskerar att driva trafik från din butik, har inte sett något konkret exempel på det, men vad man menar är att varje referens till ett socialt media riskerar att kunden klickar på t. ex länken till Facebook sida eller Twitterprofil, och sen inte återvänder. Och varför egentligen flytta trafiken från din handel, till Facebook? Det ger större chans för Facebook att tjäna några kronor, än dig.
Generellt tycker jag, tror jag, att svenska e-handlare är smartare än vad som avses i Zappos-artikeln, men glöm inte bort strategin, som i slutändan ska få just din målgrupp att handla från just dig.

Askås senaste större lansering, Rodebjer, gjordes tillsammans med Identity Works (liksom tidigare nämnt, Pocket Shop). I det här fallet är integrationerna i butiken mot Facebook ringa, du kan dela ditt köp efter order, samt givetvis en like-knapp.

Men Rodebjer har också en stor, väluppdaterad, sida på Facebook Denna utnyttjas för uppdateringar angående varumärket i det hela, men också för att driva trafik till butiken. Dels genom att länka till butiken, men framförallt genom Facebook-appen ”Weekly”.
I appen, som är del av Facebook-sidan, hämtas artiklar in från butiken och som namnet antyder bör det ske veckovis.
För att få ytterligare spridning, utnyttjas möjligheten att bädda in weekly på sin blogg (nej, bloggfenomenet har inte somnat in, särskilt inte för genren mode).

Alltså på Facebooksidan delas information som inte finns på rodebjer.com samt utvalda lockbeten från butiken. Smart och genomtänkt och med syfte att stärka varumärket och driva trafik till e-butiken.

En strategi behöver inte vara avancerad, eller så kan den vara det. Hur den ser ut för dig, är du bäst lämpad att bedöma. Men skapa den, och skapa den så den ger dig trafik och inte någon annan, och framförallt, följ den.