Jag har tidigare nämnt det av mina projekt som ligger mej närmast om hjärtat, besökssystemet xVis, och jag tänkte berätta lite mer om det. 

Det är ett webbaserat besökssystem, som hanterar besökare till ett företag (oftast). Projektet började med att jag gjorde ett enkelt men funktionsdugligt sådant, till ett företag där jag jobbade som IT ansvarig i klassisk ASP. Detta var sent 1998.  Jag gjorde sedan ett snarlikt när jag bytte arbetsgivare 2003, fast då i .NET. Där fick jag däremot flera förfrågningar om systemet från besökare och med Elastotekniks godkännande gick jag hem och gjorde om hela systemet till att bli mer som en produkt som kunde installeras var som helst. Tidigare hade koden varit väldigt specifik för miljön där systemet fanns. Vid sidan av mitt ordinarie jobb hade jag en firma som gjorde lite programmeringsjobb på beställning och det kändes som en rolig utmaning att skapa en produkt, med marknadsföring och allt vad det innebär.
Det tog inte lång tid innan jag hamnade som nummer 1 på det mest relevanta sökordet, besökssystem,  vilket givetvis har hjälpt till 🙂

Särskilt det sista året har enormt mycket hänt med systemet och det känns nu ganska komplett på funktioner, även om jag aldrig slutar förundras över kunder och potentiella kunders fantasifulla och alltid relevanta önskemål om nya funktioner.
Senaste tillskotten i funktionalitet är t. ex integration med trådlösa nätverk, dvs. när en besökare kommer skapas automatiskt ett gästanvändare i ett trådlöst nätverk (från ledande tillverkaren Trapeze). Tack vare att xVis är webbbaserat är funktioner mot andra program ofta enkla att göra, eftersom vettiga program sannolikt har ett webb API att jobba mot.
En hel del AJAX funktionalitet har också tillkommit, med hjälp av Adobes Spry ramverk, för bättre gränssnitt och användarupplevelse. xVis är skrivet i C#, men jag har valt ett tredjepartsalternativ för att så småningom helt fasa ut .NETs inbyggda javascript hantering.

Systemet är mycket enkelt att skräddarsy efter grafisk profil och önskemål, vilket givetvis beror på att det är webbbaserat, men nästa steg är att göra möjligheterna inom detta område ännu bättre. Och hur gör jag det? Jo, genom att införa ett system för templates. Det är nämligen här som systemet har en liten begränsning som jag ser det ska tilläggas, för ingen kund har någonsin anmärkt på det. Viss kod som systemet genererar är hårdkodad, som t. ex HTML:en för hur listan över dagens besökare kommer ut. Detta kan göras bättre genom att i stället koppla en mall, som kan innehålla HTML efter önskemål och som systemet implementerar i koden. Precis som det fungerar i många CMS.
Genom mallen kan man då dels kontrollera HTML:en bättre, samt även vilken information som skall komma ut. Vill du t. ex att besökarnas företag inte skall visas, så är det bara att utelämna detta från mallen.

Just nu utvärderar jag vilken metod som skall användas för att implementera mallarna. För detta tittar jag på hur detta görs i lite olika CMS, som MODx, CMS Made Simple och WordPress. Så småningom kommer jagdet ett inlägg om hur jag går tillväga.