Min vän Håkan Engborg, en åmålsbo i exil och numera stockholmare, har i någon slags hemlängtan lagt sig till med en rekorderlig samling av gamla vykort med vyer över Åmål. Ur denna samling föddes idén med att skapa en webbplats för bilderna, en nischad foto-blogg helt enkelt. 

Planerna från början var många och vilda, men har väl kommit ner på ett normalt plan numer så nu har vi dragit i gång det hela. Vi hoppas nå ut till många åmålsbor, och såklart andra intresserade, som förhoppningsvis deltar i innehållet till sidan genom kommentarer.

I slutändan kommer det att bli ett digert arkiv med historisk värde över Åmål som det en gång sett ut.

Rent tekniskt baseras webbplatsen på Open Source CMS:et MODx. Det finns givetvis många CMS, Content Management Systems, att välja bland, men MODx är det jag fastnat för och använder i flera projekt. Det är intuitivt och på det hela taget enkelt att hantera. Framförallt är template systemet mycket bra och enkelt, särskilt i jämförelse med t. ex större system som Drupal, Joomla och även WordPress. Förvisso skulle WordPress passa bra, eftersom det är så blogganpassat, men det är relativt enkelt att sätta upp ModX som ett bloggsystem. Det finns dessutom många tillägg, och jag finner framförallt bildgallerierna bättre än de som finns till WordPress.

Åmålsbilder.se spottar i dag ur sig validerar XHTML transitional, vilket jag kan komma att ändra till strikt HTML 4.01. Har ännu inte kommit till någon konkret ståndpunkt för egen del vad jag anser i den frågan, många tvistar ju om detta.

Designen bygger idag på enbart två bilder, en i sidhuvudet och en i foten och det skulle kunna göras bättre för att minimera den ursprunliga filstorleken. Dock landar bara sidan på 43 kb i sin renaste form och Besparningen handlar bara om några få kb så jag föredrar istället att hålla HTML:en så ren som möjligt. Det är ju en fotoblogg så filstorleken kommer ändå att dra i väg, 5, 6 Kb mindre känns inte så viktigt.

Designen fungerar fint i relativt moderna webbläsare som Firefox, Opera, IE 7, Chrome och även zoomning följer med, vilket är extra viktigt med tanke på en potentiell äldre målgrupp. ”Givetvis” är zoomningen inte lika bra i IE 7 tyvärr, men det är ju som det är. Har ännu inte kommit till att testa i IE 6, men behöver göra det snart.

Kolla in sidan, det första riktiga blogginlägget är uppe, och kom gärna med feedback!

Jag återkommer senare med lite information om MODx och hur jag satt upp Åmålsbilder.se.