Igår surrade det till ordentligt i rss läsaren, när Google annonserade i A fresh take on the browser att de skulle släppa sin webbläsare, Google Chrome (i en beta version såklart) i en teknad serie förklaras hur det är tänkt att fungera. Man blir ju helt klart nyfiken, så när den släpptes ungefär vid 21 tiden i går kväll blev det en nedladdning.

Första intrycket är att det går fort, mycket fort. Vilket förklaras med att Chrome baseras på WebKit, inte Gecko. Jag saknar en del funktionalitet som att enkelt kunna integrera RSS flöden i min RSS läsare, men det kanske bara är jag som inte fattat tricket än. Ett och annat popup fönster har slinkit igenom också, vilket kan bli mycket irriterande och avsaknaden av möjligheten till extensions/tilägg kan också bli något som hindrar Chrome från att bli den webbläsare man använder till dagligt bruk. Det finns också korta rapporteringar om att vissa CSS element inte stöds, vilket skulle kunna bero på vilken version av WebKit som Chrome baseras på.

Många oroas också äver vilken information som Google kan tänkas samla in från ditt surfande. En befogad oro kanske, men eftersom Chrome är Open Source, så borde rimligen detta inte vara något problem. Det bör också borga för att lite mer utvecklade varianter kan tänkas komma, med t. ex stöd för extensions.

På plus-sidan hittils är alltså snabbheten, och det minimalistiska gränssnittet som ger dig fokus på webbsidan du kollar in och inget annat. Varje flik som öppnas körs också i en egen process, vilket gör att en flik kan krascha utan att hel din surf session avbryts. Dock ser jag att min tre flikar har genererat 5 processer, vilket kan betyda att Chrome har problem med att släppa allokerat minne sen tidigare flikar.

Än så länge finns bara Chrome för Windows, men Mac och Linux versioner är runt hörnet, sägs det.

Slutsatsen är att jag kommer använda den mer ett tag, å får vi se hur det känns. Det verkar mycket lovan dock, och framför allt Internet Explorer kommer att få det svårt i framtiden tror jag.

Allra sist, lite länkar till mer läsning om Chrome: